Amor vincit omnia

Liefste,

Jouw lijfspreuk, motto of ultieme geloof luidt amor vincit omnia. Uitdagingen, teleurstellingen en tegenslagen treed je tegemoet met vertrouwen in de alles overwinnende kracht van de liefde. Die liefde, onze liefde, is er en voel ik. Toch blijkt die niet alles overwinnend.

Ons alles gaven we samen betekenis. Saamhorigheid en het moment leven als fundament. Een rijk leven vol momenten met z’n tweeën, met onze kinderen samen, alleen met onze eigen kroost, met vrienden, familie én momenten zonder elkaar. Saamhorigheid vanuit vrijheid en ruimte. We visualiseerden een leven in het buitenland. Samen naar het theater, delen wat we in de krant lezen, vrijen in de branding en het schrijven van een boek. Samen wilden we oneindig leren. Leren en leven centraal.

De liefde leek groot en volledig. We realiseerden ons dat groot en volledig niet zomaar komt aanwaaien. Vertrouwden op samen overwinnen. Ik geloofde in de kracht van onze liefde. Ter herinnering noteerde ik voor mezelf: ‘Zelfs als we het niet zo met elkaar eens zijn, kan ik je omarmen en van je houden. Misschien hoor ik je even niet, maar ik weet dat we samen groter zijn.’ Dat samen groter zijn, de ander versterken, was onze stip op de horizon. De gedeelde kracht onoverwinnelijk.

Die gedeelde kracht is niet meer. We hebben de liefde niet laten overwinnen. De stip op de horizon vergeten. Vergeten hoe onoverwinnelijk we samen zijn als we elkaar vanuit liefde bejegenen. Vergeten om ergernissen te adresseren vanuit die onoverwinnelijkheid. Vergeten om ons bij gevoelens van weerstand te verplaatsen in de ander en ons vanuit liefde te verwonderen over waarom die ander doet wat ie doet. We hebben de liefde niet voor ons laten werken.

Met het oordelen en het veroordelen in plaats van ons vanuit liefde en vertrouwen te verdiepen in de ander, boette onze gezamenlijke kracht in. Niet langer leerden we vanuit verwondering en begrip. Daarmee stopte het samen leren. Daarmee stopt het samen leven. Niet langer samen sterker dan alleen. Niet langer zijn wij samen. Het alles is niet meer van ons. Ons alles is geworden tot een van iedereen. Met een alles van iedereen, is iedereen alleen.

Ik mis ons alles! Ik mis mijn grotere ik. Ik mis je armen vol vertrouwen. Ik mis de liefde die alles overwint.

X.

Facebooktwitterpinterestmail